Interviu cu Iulia Alexandra Neacșu
5 (1)Interviul cu Iulia Alexandra Neacșu promite o incursiune captivantă în lumea artistică, unde talentul ei remarcabil s-a desfășurat în teatru, cinematografie și poezie. Veți descoperi cum gestionează ea diversitatea artistică și ce o motivează să exploreze nuanțe variate ale artei spectacolului. Într-o conversație plină de profunzime, Iulia dezvăluie cum experiențele ei în teatrele de prestigiu și în producțiile cinematografice americane au conturat-o ca artist. Prin fiecare proiect, Iulia își propune să transmită publicului mesaje puternice și să contribuie la dialogul artistic asupra temelor relevante din societatea contemporană. Este timpul acum să aflați povestea din spatele artistei, impresiile asupra colaborării cu regizori remarcabili și modul în care își propune să aducă o contribuție semnificativă în lumea artistică a zilelor noastre. Este o incursiune în inima și sufletul unei artiste polivalente, cu perspective și talente remarcabile.

Claudiu Neacșu: Ați avut o carieră remarcabilă în lumea artistică, trecând de la teatru la producții cinematografice și seriale notabile. Cum ați gestionat această diversitate și ce vă motivează să explorați atât de multe aspecte ale artei spectacolului?

Iulia Alexandra Neacșu: Am considerat mereu că diversitatea artistică îmi oferă oportunitatea de a-mi dezvolta abilitățile și de a explora noi aspecte ale acestei meserii. Fiecare mediu (teatru sau cinematografie) îmi aduce provocări unice, iar această varietate mă motivează să cresc ca artist și să ofer publicului experiențe diferite și captivante.

Claudiu Neacșu: Evoluând în teatre precum Bulandra, Metropolis și Teatrul Nou, sub îndrumarea unor regizori consacrați, cum ați evoluat artistic și cum vă influențează aceste experiențe în pregătirea pentru viitoarele proiecte?

Iulia Alexandra Neacșu: Colaborarea cu regizori consacrați a reprezentat o școală valoroasă pentru mine. Aceste experiențe m-au învățat nu doar tehnicile artistice avansate, ci și arta subtilă a colaborării creative. Fiecare regizor a adus o perspectivă unică, fie că vorbim de regizori consacrați sau regizori foarte tineri. Iar aceste influențe diverse îmi îmbogățesc abordarea fiecărui rol pe care am onoarea să-l interpretez. În pregătirea pentru proiectele viitoare, mă inspir din învățămintele acumulate și caut să aduc mereu o autenticitate în interpretările mele. Încerc în fiecare proiect pe care mi-l însușesc să dau viață unor personaje diferite, și să nu semene cu un alt personaj pe care l-am interpretat. Până la urmă, nici noi ca oameni nu suntem identici…chiar și gemenii sunt diferiți.

Claudiu Neacșu: Implicarea dumneavoastră în producții cinematografice americane distribuite pe platforme de streaming precum Amazon Prime și Netflix reprezintă o realizare impresionantă. Cum ați experimentat această tranziție între teatru și film, și care considerați că sunt provocările și satisfacțiile unice ale fiecărui mediu?

Iulia Alexandra Neacșu: Tranziția de la teatru la producțiile cinematografice a fost o experiență captivantă. În teatru, relația directă cu publicul mă conectează profund cu energia emoțională a spectacolului, în timp ce în filme, detaliile subtile ale interpretării devin esențiale. Provocarea constă în ajustarea la cerințele tehnice specifice cinematografiei, în timp ce satisfacțiile vin din posibilitatea de a atinge audiențe extinse și de a contribui la diverse proiecte care pot avea un impact global. Ambele medii îmi oferă oportunitatea de a crește ca artist în moduri unice.

Claudiu Neacșu: Fiind și autoare a cărții de poeme “Inima Transparentă,” publicată în 2017, cum vedeți relația dintre actoria scenică și scrisul creativ? Cum vă influențează un aspect în celălalt și cum îmbinați cele două pasiuni?

Iulia Alexandra Neacșu: Scrisul și actoria se completează în mod minunat pentru mine. Procesul de creație a poeziilor îmi oferă o introspecție profundă, iar această conexiune cu propria creativitate se reflectă de cele mai multe ori în interpretările mele scenice. În același timp, experiența scenică îmi alimentează imaginația și inspirația pentru scris, creând un cerc virtuos al creativității. Cred că aceste două forme artistice oferă un mod special de a explora și comunica diferite aspecte ale experienței umane.

Claudiu Neacșu: În calitate de actor și artist cu experiență în teatre precum FF Theatre, Teatrul Nou și altele, cum percepeți rolul actorului în societatea contemporană și ce credeți că aduceți în plus în lumea artistică?

Iulia Alexandra Neacșu: Consider că rolul actorului în societatea contemporană este acela de a fi o oglindă a diversității umane și de a adresa teme relevante și provocatoare. Cred în “teatrul făcut cu sânge” așa cum spunea și Domnul Alexandru Darie. Prin interpretările mele, încerc să aduc în prim-plan perspective variate și să contribui la dialogurile sociale prin artă. Prin participarea la producții în teatre independente, îmi propun să explorez subiecte care rezonează cu publicul contemporan, provocându-l să reflecteze și să se conecteze la nivel emoțional și intelectual. Îmi place să mă implic în proiecte de la care oamenii să plece (de la teatru sau de la cinema) cu o întrebare, un răspuns, sau măcar cu înțelegere.

Claudiu Neacșu: Premiera viitoare la Teatrul Nou sub regia lui Mihai Stanescu anunță un nou proiect captivant. Puteți să ne oferiți câteva indicii despre acest proiect și cum vă pregătiți pentru acest rol?

Iulia Alexandra Neacșu: Lucrez la un proiect captivant și educațional pentru copii, unde personajul meu este total în anti-teză cu mine. Și asta mă bucură nespus. Mihai m-a văzut până acum în câteva spectacole, a văzut un spectacol pe care l-am montat acum mai mulți ani, și mă bucur că a avut încredere în mine și că mi-a oferit acest rol. Este un spectacol în care noi, actorii, avem o libertate deplină, ne simțim în siguranță și îndrăgiți de către regizor. Mihai este foarte răbdător cu noi și ne simțim cu toții foarte bine în acest proiect. Pot spune că în acest spectacol mai și cântăm, iar asta aduce un element special și interactiv pentru copii. În pregătirea pentru acest rol, m-am implicat într-un proces intens de învățare a aspectelor educaționale abordate în spectacol și am colaborat strâns cu colegii mei pentru a crea o experiență memorabilă pentru copii. În mod cert, copiii vor avea un spectacol nou în București imediat ce începe anul.

Claudiu Neacșu: Aparițiile dumneavoastră în seriale notabile, inclusiv “Infruntarea Bacilor” și “We Were the Lucky Ones,” reflectă o diversitate de genuri. Cum ați ales proiectele în care să vă implicați și care sunt criteriile dumneavoastră în selecția rolurilor?

Iulia Alexandra Neacșu: Îmi aleg proiectele cu atenție, prioritar fiind scenariul. Criteriile mele de selecție includ o poveste provocatoare și posibilitatea de a explora noi tipuri de personaje, sau chiar si genuri. M-am simțit minunat în ambele seriale, chiar dacă acestea sunt la poli opuși. La “Infruntarea Bacilor” am avut parte de o lună de râs, voie bune și comedie de calitate. La “We we’re the lucky ones”, lucrurile au fost la un total alt nivel, în mod special pentru că subiectul este foarte sensibil și dureros. Nu este ușor să vorbești despre chinurile trăite de milioane de oameni în timpul celui de al doilea război mondial. Am avut onoarea de a filma câteva zile pe acest set și sunt recunoscătoare. De asemenea, pot spune că am avut norocul de a juca recent în două filme de acțiune, unde am putut să îmi fac propriile cascadorii.

Claudiu Neacșu: Publicarea cărții “Inima Transparentă” aduce o dimensiune suplimentară carierei dumneavoastră. Cum anume considerați că poezia și scrisul contribuie la exprimarea artistică și cum vă conectați emoțional cu aceste proiecte literare?

Iulia Alexandra Neacșu: Lansarea cărții “Inimă Transparentă” a fost o extensie emoționantă a carierei mele. Prin poezie și scris, descopăr o formă unică de exprimare artistică care completează și îmbogățește munca mea în actorie. Acest proces literar îmi oferă o cale intimă de conectare emoțională cu experiențele personale și universale, permițându-mi să explorez profunzimile sentimentelor și să împărtășesc asta cu cititorii într-un mod autentic și vulnerabil. Cumva, este o formă ciudată de psihologie personală.

Claudiu Neacșu: Având în vedere că ați lucrat cu regizori precum Alexandru Darie și Mihai Stănescu, cum apreciați colaborarea cu regizorii și cum influențează aceasta performanța dumneavoastră?

Iulia Alexandra Neacșu: Munca cu Domnul Alexandru Darie a fost extrem de prețioasă. Atât pentru mine, cât și pentru toți colegii mei din “Coriolanus”. De multe ori ne întâlnim în alte proiecte și ne amintim cu drag de acest spectacol și de Domnul Darie. Sunt proiecte care te marchează pe viață ca și artist, iar acesta este unul dintre ele. De asemenea, primul regizor cu care am lucrat a fost profesorul meu de actorie, Domnul Dan Tudor. Iar munca cu el a fost și este mereu o mare bucurie. Am avut enorm de multe lucruri de învățat în proiectele regizate de dânsul. Mihai Stănescu de asemenea, este un regizor care știe să lucreze cu actorii, care are grijă ca aceștia să fie în confort și să vină mereu cu bucurie la repetiții. Acești regizori talentați aduc nu doar viziuni creative puternice, ci și o înțelegere profundă a actoriei. Prin interacțiunea cu ei, am avut oportunitatea de a îmbunătăți nu doar calitățile mele artistice, ci și cele umane. Regizorii cu care am lucrat până acum, fie că vorbim de cei experimentați, sau cei tineri precum Laura Ducu, Cristina Giurgea, Florin Frățilă, au influențat pozitiv performanța mea, oferindu-mi noi perspective și provocări care contribuie la creșterea mea ca om și ca artist.

Claudiu Neacșu: Cu fiecare proiect, încercați să aduceți o contribuție semnificativă în lumea artistică din zilele noastre. Care considerați că sunt principalele mesaje sau emoții pe care încercați să le transmiteți publicului prin munca dumneavoastră artistică?

Iulia Alexandra Neacșu: Prin fiecare proiect, îmi propun să transmit publicului nu doar o poveste captivantă, ci și mesaje sau emoții relevante. Încerc să aduc în prim-plan compasiunea, empatia și complexitatea relațiilor interumane. Am văzut recent spectacolul “O istorie a violenței” în regia lui Thomas Ostermeier, și pot spune cu siguranță că acest gen de spectacole trebuie să persiste. Sunt pasionată să explorez teme care provoacă oamenii și să contribui la dialogul artistic în jurul subiectelor precum identitatea, diversitatea și resiliiența. În esență, caut să ofer publicului o oglindă a vieții și să îi inspire să reflecteze și să se conecteze la nivel emoțional. Acest lucru se poate vedea și în spectacolul “Cât te ține tinerețea?” în regia lui George Olar, unde joc alături de colegii mei : Șerban Ghilvaci și Dragoș Maxim. Ne-am propus împreună cu Dorian Stan și Larisa Bernaschi să tragem un semnal de alarmă cu prilejul acestei piese. Spectacolul nostru a ajuns (treptat) să devină un proiect socio-cultural dedicat adolescenților, care are ca scop conștientizarea asupra riscurilor la care se expun cei care consumă substanțe interzise. Fenomenul consumului de droguri, mai ales în rândul tinerilor, a adolescenților, a luat amploare. Datele statistice arată că vârsta de debut pentru consum a scăzut sub 13 ani. Iar campanii de prevenție nu mai prezintă niciun interes pentru adolescenți, tocmai de aceea noi am venit cu un nou concept: teatru și discuții libere. După spectacol, avem un Q&A cu publicul nostru tânăr și cei de la Agenția Națională Antidrog, unde încercăm să îi educăm și să-i ajutăm pe cât posibil.

Autor: Claudiu NeacșuOur Score
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Next Post

Navigând prin labirintul succesului: Descoperind căile muncii asidue și răbdării

vin mart. 1 , 2024
Vizualizări: 367 Navigând prin Labirintul Succesului: Descoperind Căile Muncii Asidue și Răbdării 💪🌟 În călătoria noastră spre succes, ne confruntăm adesea cu tentația de a căuta scurtături sau căi ușoare. Cu toate acestea, adevărul este că nu există nici un panaceu magică pentru a atinge vârful muntelui succesului. Totuși, există […]

Categorii

Articole recente