Singurul lucru care îi deosebeşte pe învingători de învinşi este că învingătorii acţionează!
– Tony Robbins –
Succesul este numai pentru oamenii care cred în succes. Pentru a trăi o viață prosperă și fericită, e nevoie de acea ”scânteie” de înțelepciune care să lumineze drumul spre orizontul rezervat elitelor. Averile se pot moșteni. Însă succesul autentic, cel cu adevărat valoros, SE OBȚINE. Chiar dacă nu ai fost la fel de norocos ca cei care au moștenit averi uriașe, ai primit deja un mare și extrem de prețios dar: capacitatea ta uluitoare de a obține tot ceea ce-ți dorești. Capacitatea există, însă ea trebuie folosită. Această potență de a obține succesul se află în gândurile tale. Totul pornește de la gânduri. Evident, gândurile generează acțiuni, iar acțiunile generează rezultate. Rețeta e deja arhicunoscută și foarte ușor de înțeles. GÂNDURI – ACȚIUNE – REZULTATE. De exemplu, gândești că vrei să construiești o casă. La început, casa nu există în realitate, ci numai în gândurile tale. Urmează acțiunea, adică începi efectiv să construiești casa. După finalizarea acțiunii de construire a casei, ai în față rezultatul: casa în care poți să locuiești. Casa nu mai e un simplu gând, ci o realitate. GÂNDURI – ACȚIUNE – REZULTATE. Gândurile reprezintă Momentul 1, adică Pornirea. Rezultatele reprezintă Momentul 2, adică Sosirea. Între Momentul 1 și Momentul 2 se află acea distanță reprezentată de acțiune.
Este vorba despre un drum mai lung sau mai scurt, mai simplu sau mai complicat, în funcție de amploarea rezultatului dorit. De exemplu, să spunem că azi gândul tău este: ”Vreau să scriu o compunere de trei pagini!”. Această compunere de trei pagini încă nu există. Ea este doar un simplu gând. Urmează drumul până la Momentul 2, adică până la clipa în care compunerea de trei pagini e realitate și poate fi citită de către oricine. Ai de desfășurat o anumită acțiune: te așezi la masă, iei un pix, trei coli de hârtie și începi să scrii. Această acțiune poate dura, de exemplu, trei ore, dacă fiecare pagină necesită câte o oră pentru a fi scrisă. Acțiunea nu a fost prea complicată. A durat trei ore și a necesitat un mic efort de imaginație din partea ta.
Desigur, e posibil să fi întâmpinat și unele obstacole: existau momente în care imaginația ți se bloca (nu mai știai ce să scrii) sau mina pixului nu mai funcționa cum trebuie. Însă ai trecut peste aceste obstacole și ai mers mai departe. Ai depășit criza temporară de imaginație și ai înlocuit mina pixului.
Dacă însă îți propui un scop de amploare mult mai mare decât o compunere de trei pagini (de exemplu, să câștigi un milion de dolari), e nevoie de o ACȚIUNE mult mai amplă, mai extinsă și de durată mult mai mare. În plus, vei întâlni obstacole mult mai multe și mai mari. Pentru a depăși aceste obstacole, ai nevoie de o energie imensă și de un curaj nebun. Dacă într-adevăr un milion de dolari înseamnă ceva pentru tine, atunci ai neapărat nevoie de tot ”combustibilul” care să te ”transporte” până în locul dorit.
La prima vedere, pare simplu: îți propui un scop foarte mare, apoi începi acțiunea prin care să transformi în realitate scopul respectiv. Numai că tendința de dezarmare în fața cumplitelor obstacole este omniprezentă. Pornești la drum cu o dorință, dar, dacă nu te susține o forță corespunzătoare, rămâi doar cu pornitul…
Te uiți la oamenii care deja au obținut un mare succes și te gândești la ei ca la niște afaceriști extrem de versați sau ca la niște superstaruri norocoase. Dar asta nu e adevărat! Acei oameni pe care poate îi invidiezi acum sunt la fel de obișnuiți ca tine! Și totuși, ce au ei și nu ai tu (încă)? Răspunsul e că ei au avut și au în continuare acea ”hrană” cu totul specială și folosită numai de către învingători. ”Hrana” respectivă le-a oferit energia de a înainta printre toate obstacolele, netezindu-le astfel calea către succes.
”Hrana” nici măcar nu trebuie să fie pe săturate. Adică nu trebuie neapărat să te ”alimentezi” până când simți că ești supraplin. Important este ca această ”hrană” să fie asimilată în cantități mici, dar administrate în mod constant de-a lungul timpului. Imaginează-ți că pornești într-o excursie în care trebuie să parcurgi pe jos distanța de cinci mii de kilometri. Nu ai posibilitatea să iei trei mese bogate pe zi. În schimb, în fiecare oră, primești câte un biscuite. Mai mergi o oră, mai mănânci un biscuite. Poți să-l mănânci și din mers. Dacă îți mai dozezi și efortul foarte bine, vei reuși să parcurgi pe jos o distanță de cinci mii de kilometri, hrănindu-te numai cu câte un biscuite în fiecare oră. Nu-ți trebuie cantități masive de mâncare, ci porții foarte mici și înghițite la intervale regulate de timp.
Hrana este valoroasă datorită faptului că îți oferă energia necesară pentru a înainta. Fie că înaintezi pe un drum obișnuit, în calitate de excursionist, fie că înaintezi pe drumul succesului, ai nevoie de ”hrană” care să-ți asigure cantitatea de energie destinată să te pună în mișcare. Fără hrană, mișcarea devine din ce în ce mai grea, apoi cu totul imposibilă. Este mai bine să utilizezi câte o linguriță umplută regulat cu hrana necesară, decât un vas întreg, dar umplut atunci când nu mai e nevoie de el. Știi și tu ce bună e apa dacă o poți bea exact atunci când îți este foarte sete. Dar e și mai bine dacă bei câte un păhăruț cu apă la anumite intervale de timp. Setea nu se mai instalează, iar tu poți să te concentrezi foarte bine la treburile tale.
Fiecare doză de hrană își face efectul pentru un timp limitat. O, ce bine ar fi dacă am putea să mâncăm o singură dată, apoi să trăim fără să mai fim nevoiți deloc să mâncăm! Dozele de energie însă nu sunt nelimitate. Ca număr, da, ele pot fi nelimitate. Dar, în ceea ce privește capacitatea lor de a ne pune în mișcare, sunt destul de limitate. Prin urmare, e nevoie să apelăm iar și iar la noi și noi doze de energie.
Te-ai uitat vreodată la un film care ți-a plăcut extrem de mult? Aproape sigur răspunsul tău este afirmativ. Știi și tu starea euforică pe care ți-a produs-o filmul care te-a captivat și a reușit să te transpună într-o altă lume. Însă această stare specială nu durează prea mult. Vei constata, după un timp, că ai revenit la starea ta normală, cea în care totul pare să decurgă în cel mai banal mod posibil.
La fel se întâmplă în multe alte domenii ale vieții. Înaintezi, înaintezi, dar, la un moment, combustibilul se epuizează. Ai nevoie să-ți umpli iar rezervorul. Îți umpli rezervorul, apoi mergi mai departe. Combustibilul iar se epuizează. Iar ai nevoie să umpli rezervorul. Și așa mai departe. Totul decurge cu ritmicitate de ceas. Acțiune – Pauză – Alimentare cu energie. Acțiune – Pauză – Alimentare cu energie. Acțiune – Pauză – Alimentare cu energie. Acțiune – Pauză – Alimentare cu energie. Iar și iar, la infinit…
Această ritmicitate este folosită și de către oamenii de succes. De fapt, aprovizionarea ritmică și constantă cu energie este obligatorie pentru orice parcurs spre obiective ambițioase. Energia necesară celor care aspiră să cucerească obiective mărețe este mai specială. Nu e o energie care se poate vedea. Ea se simte. Mai exact, o simte numai cel care are nevoie de ea și o acceptă. Ea nu are granițe bine definite și nu poate fi încadrată în ceva care poate fi observabil și măsurabil imediat.
După cum bine știi, pentru a realiza ceva ai nevoie de niște resurse. De exemplu, dacă vrei să fabrici un dulap, ai nevoie de lemn, cuie, șuruburi, o schiță, unelte, etc. Acestea sunt resurse pe care toată lumea le acceptă și le observă fără niciun fel de obiecții. Cantitatea de lemn necesară poate fi stabilită în limite destul de exacte. Poți face măsurători și afli cât lemn îți trebuie pentru a fabrica dulapul. La fel de bine poți ști și câte cuie îți sunt necesare. Astfel de resurse se mai numesc și ”raționale”. Însă hai să vedem ce se întâmplă dacă, după ce te apuci să construiești dulapul, constați că te lovești de tot felul de probleme. Unele bucăți de lemn nu sunt de cea mai bună calitate și ești nevoit să găsești bani ca să cumperi altele. Coada ciocanului tocmai s-a rupt și ești nevoit s-o înlocuiești. Câteva cuie sunt ruginite. Schița are unele dimensiuni calculate greșit. Și tot așa. Nu e prea plăcut să întâmpini astfel de greutăți, mai ales că tu vrei să termini cât mai repede dulapul.
Când apar obstacolele, apar nervii și frustrarea. Trebuie să te calmezi și să rezolvi sistematic toate problemele! Bineînțeles, dacă problemele sunt din ce în ce mai multe, e foarte greu să-ți păstrezi calmul. Și, mai ales, e foarte greu să-ți păstrezi răbdarea. Dacă, după mai multe încercări, descoperi că nu găsești deloc lemnul potrivit pentru dulapul pe care vrei să-l confecționezi, gândul de a renunța la tot începe să-ți dea târcoale. Este foarte ușor să renunți atunci când dai de greu! Dar, dacă tu ai la dispoziție toate resursele raționale (lemn, unelte, schițe, etc.) pentru a construi un dulap, de ce, totuși, poți ajunge în situația de a nu mai reuși să duci la capăt construirea dulapului? Răspunsul e simplu. Resursele raționale nu sunt suficiente. Mai trebuie ceva.
Pentru a duce la capăt o misiune foarte grea, ai absolută nevoie și de ceea ce poartă numele de ”resurse emoționale”. Succesul este un drum al campionilor, iar campionii, pe toată perioada antrenamentelor, au nevoie și de multă pregătire psihologică. Crezi că un campion la alergări nu face altceva decât să alerge tot timpul, pentru a se antrena în scopul obținerii medaliei de aur la olimpiadă? Bineînțeles că nu! Campionul face și multă pregătire psihologică, ajutat de un specialist care îi repetă tot timpul ”formulele” cu impact asupra psihicului. Campionul trebuie să audă tot timpul: ”Ești un învingător! Ești numărul unu!” Nu contează de câte ori i se repetă această sugestie. Poate să audă și de zece milioane de ori formula ”Ești un învingător! Ești numărul unu!”, tot va mai fi nevoie de repetări!
Chiar dacă mănânci în fiecare zi, a doua zi tot ai nevoie de mâncare. Așa e și cu pregătirea psihologică. Chiar dacă azi repeți de o mie de ori că ești un învingător, a doua zi trebuie să repeți iar de o mie de ori că ești un învingător. Pregătirea psihologică este însoțitorul util fiecărui om care dorește din tot sufletul succes și bunăstare. Înaintarea pe drumul spinos al succesului are nevoie de susținere constantă, zilnică, ”injectată” în doze mici și repetate fără încetare. Exact asta vei primi în continuare: doze mici și zilnice de dezvoltare personală. În fiecare zi vei citi ceva care să-ți dezvolte și mai mult resursele emoționale. Acțiunea ta zilnică spre succes va fi însoțită de mici texte care să te ”hrănească” tot zilnic cu energie psihică suplimentară. Stabilește-ți un scop clar și puternic, apoi fă-ți planul de acțiune! Împarte întreaga acțiune în acțiuni zilnice și foarte mici! Fiecare acțiune zilnică poate dura chiar și jumătate de oră. Nu contează. Important e ca acea jumătate de oră să fie umplută cu o acțiune care să te propulseze cu încă un pas spre scopul tău. Înainte de a începe acțiunea zilnică, respiră adânc, relaxează-te și citește doza de motivație pe ziua respectivă. Te vei încărca astfel cu energie pozitivă și vei duce la capăt cu forțe mult mai mari acțiunea pe care o ai de desfășurat în acea zi. E ca și cum un muncitor care lucrează din greu pe un șantier, înainte de a se apuca de treabă, bea o porție de energizant de cea mai bună calitate. Se alimentează cu doza de energie, își suflecă mânecile și se apucă imediat de treabă.
Partea frumoasă este că aceste texte-doze zilnice de motivație sunt foarte scurte și ai nevoie de câteva minute pentru a le citi. Nu e nevoie să citești câte două texte-doze. Citești doar porția de pe ziua respectivă. A doua zi vei avea altă porție. A treia zi urmează altă porție. Și tot așa. Ai la dispoziție acum un instrument care te va ajuta foarte mult pe drumul tău către atingerea scopului. Folosește-l! Doza de motivație trebuie să te însoțească în fiecare zi! Alimentează-te zilnic cu hrana învingătorilor și fii un ÎNVINGĂTOR!
Hrana Învingătorilor – Ziua 10
Hrana Învingătorilor – Ziua 11
Hrana Învingătorilor – Ziua 12
Hrana Învingătorilor – Ziua 13
Hrana Învingătorilor – Ziua 14
Hrana Învingătorilor – Ziua 15
Hrana Învingătorilor – Ziua 16
Hrana Învingătorilor – Ziua 17
Hrana Învingătorilor – Ziua 18
Hrana Învingătorilor – Ziua 19
Hrana Învingătorilor – Ziua 20
Hrana Învingătorilor – Ziua 21
Hrana Învingătorilor – Ziua 22
Hrana Învingătorilor – Ziua 23
Hrana Învingătorilor – Ziua 24
Hrana Învingătorilor – Ziua 25
Hrana Învingătorilor – Ziua 26
Hrana Învingătorilor – Ziua 27
Hrana Învingătorilor – Ziua 28
Hrana Învingătorilor – Ziua 29
Hrana Învingătorilor – Ziua 30
Hrana Învingătorilor – Ziua 31
Hrana Învingătorilor – Ziua 32
Hrana Învingătorilor – Ziua 33
Hrana Învingătorilor – Ziua 34