Îndoiala este cel mai mare dușman al tău. Trebuie să înțelegi că eșecul este inevitabil, dar acesta va face ca destinația finală să fie cu atât mai frumoasă. Consideră eșecul ca fiind condimentul care dă gustul succesului. La fel ca în cazul majorității emoțiilor și momentelor din viața noastră, nu am putea niciodată să sărbătorim cu adevărat și să ne bucurăm de succesul nostru dacă nu am experimentat disperarea și întunericul eșecului.
Suntem cu toții oameni, prin definiție, iar acest lucru înseamnă că suntem predispuși la greșeli și că suntem infailibili. “Eșecul” tău nu este un semn al valorii sau al capacităților tale, ci o parte a procesului; te modelează în diamantul care poți deveni dacă reziști presiunii. Crede în tine și îndepărtează-ți îndoielile! Poți realiza orice îți propui!
Amintește-ți că, dacă succesul ar fi ușor și ar fi doar o chestiune de a aplica ceea ce știi, toată lumea ar avea succes. Cu toate acestea, doar cei care își asumă riscuri, vizionarii, cei determinați, cei care muncesc din greu și cei puternici sunt cei care cred cu adevărat în ei înșiși și nu lasă ca micile hopuri sau marile gropi să le determine destinația finală.
Călătoria ta poate fi mai lungă decât se anticipa și poate fi nevoie să alegi de mai multe ori o altă rută, dar nu-ți schimba niciodată destinația finală! Prea mulți dintre noi sunt speriați de eșec și nu realizează că singurul eșec adevărat este să nu încerci deloc. Nu există o cale liniară către succes. Nu te poți aștepta să începi ceva și să nu te confrunți cu provocări și obstacole pe parcurs. Toate acestea fac parte din călătorie!
Nu privi aceste blocaje ca pe un motiv de oprire, ci ca pe o oportunitate de a învăța și de a aborda problema mai inteligent. Ori de câte ori eșuezi, este important să îți recunoști progresul – orice muncă pe care ai depus-o până în acest moment are valoare și, cu lecțiile învățate, ești cu un pas (sau mai mulți) mai aproape de obținerea rezultatelor pe care le dorești! Eșuăm și este posibil să mai eșuăm o dată. Este în regulă dacă pierdem uneori.
Gândește-te la această chestiune ca la o parte normală a oricărui proces. Ceea ce este important este modul în care înveți din astfel de pierderi și vei folosi lecțiile învățate din aceste eșecuri. Atunci când îți poți gestiona eficient emoțiile în astfel de momente, poți controla pierderile și poți deveni mai eficient în tot felul de situații.
Un om nu poate avea întotdeauna succes în viață și niciunul nu a reușit acest lucru până acum. Acest lucru se datorează faptului că eșecurile tind să atace atunci când nimeni nu se așteaptă la ele, sub diferite forme. Chiar și bărbații de succes tind să eșueze după ce au reușit enorm în viață.
Mulți oameni devin nerăbdători în fața eșecului. Ei simt că este un punct de oprire sau un drum prea lung de parcurs. Cu toate acestea, răbdarea de a parcurge acel nou drum este exact ceea ce este necesar pentru a găsi succesul. Dacă succesul este ușor de găsit, probabil că nu va dura prea mult. Se pare că eșecul are tendința de a fi mai vizibil decât succesul. Sau cel puțin așa percepem noi că este.
Ne agităm, încercăm să îl evităm și ne punem întrebări de fiecare dată când avem idei neconvenționale. Dar adevărul simplu este că – niciun mare succes nu a fost obținut vreodată fără eșec. Poate fi un eșec epic. Sau o serie de eșecuri. Dar, fie că ne place sau nu, eșecul este o piatră de temelie necesară pentru a ne atinge visele.
Atunci când eșuăm, avem trei opțiuni: Putem alege să renunțăm, ceea ce reprezintă singurul eșec real; putem alege să ignorăm feedback-ul și să încercăm din nou, dar acest lucru înseamnă să cochetăm cu nebunia, deoarece a face același lucru în același mod, iar și iar, așteptând rezultate diferite, este o definiție a nebuniei; sau putem învăța din eșecul nostru, să ne adaptăm abordarea și să încercăm din nou.
Eșecurile frecvente ne ajută să ne clarificăm ce trebuie să facem pentru a ajunge acolo unde ne dorim să fim. Acceptând acest proces de învățare, devenim mai predispuși să ne asumăm riscuri și să ne atingem obiectivele fără să ne îngrijorăm de dificultatea obstacolelor. În acest fel, persistența duce la succes, iar eșecurile pot fi privite ca o oportunitate de a ne întări. Eșecul este doar un popas. Cu perseverență, vei reuși să treci linia de sosire.
Autorul Stephen McCranie spunea: “Maestrul a eșuat de mai multe ori decât a încercat măcar începătorul.” Suntem programați să învățăm prin încercări și erori, așa că eșecul este ca un profesor al nostru. Eșecul îți permite adesea să examinezi ce a funcționat sau ce nu a funcționat, chiar mai mult decât succesul.
Acesta îți poate stimula abilitățile de gândire critică și analitică, permițându-ți să inovezi, să redirecționezi și să încerci un alt mod de a executa ceva data viitoare. S-ar putea să iei în considerare o opțiune pe care altfel nu ai fi avut-o dacă ai fi reușit din prima încercare.
De exemplu, mulți inventatori și oameni de afaceri renumiți au folosit eșecul ca sursă de inspirație pentru a crea ceva mai bun decât intenționau inițial, cum ar fi tehnologiile moderne, inclusiv iterațiile smartphone-ului, primele platforme de social media și sistemele de jocuri de realitate virtuală. Este de înțeles să ai o atitudine negativă față de eșec.
Cu toate acestea, el posedă o parte bună. Eșecul în ceva ne obligă să recunoaștem unde avem loc să ne îmbunătățim. Acest lucru ne poate face mai puternici și mai rezistenți, pe măsură ce avansăm cu un pas mai aproape de succes.
Eșecul este o piatră de temelie către succes. El deblochează întregul potențial al celor care își revin după o pierdere. Competiția se bazează pe valorile comune ale indivizilor care trec prin lupte similare.
Poveștile de perseverență, integritate și muncă asiduă prevalează în rândul persoanelor aflate la apogeul succesului. Știind cum să accepți și să apreciezi eșecul te poate ajuta să îl folosești ca pe o oportunitate de învățare care poate duce la succese viitoare.